ΤΟ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ

Πρόγραμμα εκπομπής

Πεμπτη 19:00 20:00
Tagged as:

Μια εκπομπή για την Αποδοχή και για τον πλούτο της Διαφορετικότητας

Η διαφορετικότητα είναι η μοναδική κανονικότητα. Η αποδοχή της υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των ανθρώπινων κοινωνιών και σχέσεων.

Διαφορετικοί δεν είναι μονάχα οι αλλόφυλοι, αλλόθρησκοι και οι πρόσφυγες-μετανάστες. Διαφορετικοί είμαστε όλοι. Και όλοι φοβόμαστε το Διαφορετικό με κάποιον τρόπο. Και προσπαθούμε να το φέρουμε στα μέτρα μας, να το «εξομοιώσουμε».
Έτσι μαθαίνουμε να παραβιάζουμε ο ένας τον άλλο και να φοβόμαστε ο ένας τον άλλο: γιατί είναι προφανές ότι κι αυτός προσπαθεί να μας παραβιάσει. Κι έτσι ο φόβος και η βία εξαπλώνονται αθόρυβα στις σχέσεις μας και υπονομεύουν ότι έχει απομείνει απ’ τον κοινωνικό ιστό.

Έτσι γινόμαστε ανίκανοι να συμ-βιώσουμε και έτσι, από κοινωνία, μετατρεπόμαστε σε μεμονωμένα και ρημαγμένα άτομα, εύκολη λεία προς εκμετάλλευση κάθε είδους.
Αλλά και έτσι χάνονται ραγδαία όλες οι ιδιαιτερότητες-διαφορετικότητες που συνθέτουν τις ταυτότητες των κοινωνιών και των πολιτισμών και ισοπεδώνονται σε μια παγκόσμια «σούπα» αδιαφοροποίητων μονάδων-καταναλωτών.

Η εκπομπή θέλει να συμβάλει στην κουλτούρα της αποδοχής, της ειρηνικής συμ-βίωσης και στη διαφύλαξη της διαφορετικότητας ως μοναδικής πηγής πολιτισμού και πλούτου για τη Ζωή μας.

Μέσα από κείμενα, έρευνα, μουσικές, ιστορίες και συζητήσεις με κάθε είδους «διαφορετικούς». Με ανθρώπους που υφίστανται «ποινές» για τη διαφορετικότητά τους. Μ’ εκείνους που αναζητούν τρόπους για να χτίσουμε σχέσεις, μέσα στις οποίες ο καθένας/η καθεμία θα νοιώθει ασφαλής, γιατί σέβονται τη διαφορετικότητά της/του, όπως κι εκείνη/ος σέβεται τη διαφορετικότητα των άλλων. Με καθημερινούς ανθρώπους, όπως εσείς κι εγώ. Όχι με «ειδικούς»ΤΟ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ crew

Η Κατερίνα Αρβανιτάκη έχει σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας των δύο φύλων (ΚΕΘΙ). Στο χώρο των Τραπεζών υπήρξε για πολλά χρόνια συνδικαλίστρια με ιδιαίτερη δράση στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών, ιδρυτικό μέλος και βασικό στέλεχος της Επιτροπής Γυναικών ΟΤΟΕ και της Γραμματείας Γυναικών […]


Current track

Title

Artist

Background